fbpx

Terminologie de Compensatii si Beneficii

Daca nu ai interactionat cu zona de Comp&Ben, the odds are ca vei subestima frumusetea si puterea acesteia. In conceptia comuna cand se vorbeste de Comp & Ben se intelege o discutie despre salarii si bonusuri, cum sunt ele comparate cu piata si ce beneficii oferim fata de piata. Am inceput de aici pentru ca poate este nevoie ca HR-ul sa faca mai multe in transparentizarea acestei zone, iar angajatii sa cunoasca mai bine cum, de ce si pentru ce sunt remunerati.

Zona de Compensatii si Beneficii este mult mai mult decat o simpla comparatie a salariilor. Comp & Ben-ul este despre recompensarea angajatilor. Recompensarea are o nota mai larga, se refera atat la recompensele financiare cat si la recompensele emotionale. Aceasta paradigma este denumita Recompensare Totala. Astfel, o politica de Comp&Ben nu este doar un set de reguli referitoare la cum sa platim oamenii ci este si un statement al organizatiei. Acest statement este dat de zona emotionala pe care compania o ofera ca recompensa angajatilor si potentialilor angajati si este sustinuta de recompensarea financiara. Pana sa intram mai in detaliu in nevoia companiilor de a face ceva deliberat si asumat in directia Remunerarii Totale este necesar sa punem bazele si sa detaliem terminologia de Comp & Ben:

1. Venit fix – contine salariu de baza si bonusuri garantate. Se refera la suma totala fixa primita de un angajat.
2. Plata Variabila pe termen scurt – bonusuri, comision de vanzare, profit share, bonus de performanta, etc. Se refera la cash dependent de performanta individuala/echipa/companie.
3. Cash total – Venit fix + Plata Variabila
4. Stimulente pe termen lung – stimulente cu o durata de mai mult de 12 luni, de exemplu: planul de actiuni.
5. Beneficii – elemente salariale variabile care au scopul de motiva si a creste retentia si in acelasi timp sa reduca dina costurile salariale directe – ex: masina, telefon, abonament medical, etc.
6. Recompensare totala directa – Cash Total + Stimulente pe termen lung + Beneficii
7. Indemnizatii – suma de bani oferita cu un scop precis, ex: pentru educatie, masina
8. Remunerare totala – Recompensare totala directa + Indemnizatii
9. Mix salarial = agregat exprimat in procente si compus din elementele Pachetului Salarial, este diferit in functie de specificul postului.
10. Zona Salariala Acceptabila – intervalul cuprins intre un minim si un maxim calculat intre un +/- X% fata de un mijloc prestabilit ce poate fi dat de valori calculate intern sau preluate din studii salariale. Cel mai des utilizat +/-X% este +/-20%
11. Indice comparativ – reprezinta relatia dintre salariu real si valoarea din mijloc a benzii exprimata ca procent si reprezinta pozitionarea pe banda a salariului respectivului angajat. Prescurtarea in literatura este de CR de la comparative ratio/compa ratio
12. Echitate interna – Este calculul unui CR pentru salariu de baza al fiecarui angajat pe fiecare banda din companie. Este in stransa legatura cu Zona Salariala Acceptabila, iar salariile aflate in acest interval sunt caracterizate de echitate interna.
13. Competitivitate externa – Este comparatia intre salariile platite de companie si salariile platite pentru posturi similare de catre alte companii. Poate fi de tipul CR pe elemente ale pachetului salarial.
14. Decila inferioara – Valoarea fata de care 90% dintre companii platesc peste, iar 10% sub
15. Cuartila inferioara – Valoarea fata de care 75% dintre companii platesc peste, iar 25% sub
16. Cuartila superioara – Valoarea fata de care 25% dintre companii platesc peste, iar 75% sub
17. Decila superioara – Valoarea fata de care 10% dintre companii platesc peste, iar 90% sub
18. Mediana – Valoarea fata de care 50% dintre companii platesc peste, iar 50% sub
a. pentru un sir cu un numar IMPAR de valori:
se ordoneaza valorile crescator iar mediana este valoarea din mijloc
ex: sir: 6,7,9,8,1,3,3 mediana este 6
b. pentru un sir cu un numar PAR de valori:
se ordoneaza valorile crescator iar mediana este media celor 2 valori din mijloc
ex: sir: 8,9,6,1,2,5,4,3 mediana este 4.5

Valorile indicatorilor de mai sus sunt deobicei sume anualizate brute.

Cum ne “jucam” cu aceste elemente pentru a creste motivatia angajatilor este provocarea. Provocare despre care vom vorbi intr-un articol viitor. Daca vrei sa fii notificat despre ultimele articole de pe blogul nostru te poti inscre la newsletter si te vom anunta automat.
Spor la calcule!

Vrei sa cunosti peste 200 de indicatori de HR cu formule si explicatii complete? Foloseste HR Metrics Library